Verslagen PWG Gent

Streepjaar 2018

Verslag Algemene Vergadering PWG 26/01/2018:
DE STEK (naast NMC Bourgoyen)

Annick Verstraete

2018, eerste activiteit van de PWGent: verslag volgt

 

Verslag PWG – Bezoek aan Plantentuin van Meise – 17/03/2018

Willy Desmettre

In afwachting van onze eerste streeptochten in dit nieuwe jaar, hoopten we met een bezoek aan de Plantentuin in Meise de lentekriebels wat aan te wakkeren en intussen kennis te maken met enkele planten uit andere delen van de wereld. Met en temperatuur rond het vriespunt, een snijdende oostenwind en zelfs een laagje sneeuw, was het lentegevoel echter ver te zoeken.

Voor ons bezoek konden we een beroep doen op Inge. Zij is gids in de plantentuin in Meise en ook lid van onze plantenwerkgroep.

Om 10u begonnen we met 12 personen aan het eerste deel van ons bezoek, waarbij we de Magnolia’s en de voorjaarsbloeiers in het park wilden leren kennen. Helaas stonden de Magnolia’s nog niet in bloei, maar Inge slaagde er toch in om ons in de voormiddag heel wat moois te laten zien. Zo konden we nog enkele voorjaarsbloeiers bewonderen, zoals Helleborus, Forsythia, gele kornoelje, Cyclamen en verschillende toverhazelaars. Ook de vele imposante bomen in hun winterkleed konden ons best imponeren. Daaronder het Perzisch hardhout (Parrotia), de Anna Pawlownaboom, de rode paardenkastanje (Aesculus carnea), de koekjesboom (Cercidiphyllum japonicum), de moseik (Quercus cerris) en de Amur kurkboom (Phellodendron amurense).

Nadat we ons tijdens de middag in de Orangerie hadden kunnen opwarmen aan een tas warme soep, maakten we nog een tochtje doorheen het park, waarbij we onder andere de watercipressen en de moerascipres konden bewonderen. Intussen was Joost nog 6 mensen gaan ophalen bij de ingang, waarna we samen het nieuwe Plantenpaleis bezochten. Dit is een complex van verschillende serres met een lengte van 150 m.

We startten in de Mediterrane kas met zijn vele aromatische planten, waar de flessenborstelplant (Callistemon) onze aandacht trok met zijn speciale bloeiwijze. Daarna gingen we naar de Mabundu-kas. Daar komen vooral de tropische planten met eetbare vruchten aan bod, zoals de bananenplant, de kokospalm en de cacaoboom. De katoenplant liet er ons zowel zijn bloemen, zijn vruchten als zijn pluizige zaden zien.

In de Victoriakas gaf Inge ons de nodige uitleg bij de bestuiving van de reuzenpijpbloem (Aristolochia gigantea) en de symbiose van de epifytische mierenplant (Myrmecodia tuberosa), waarna we in de Moesson- en Savannekas kwamen. We stonden er onder andere stil bij de kalebasboom (Crescentia cujete) met  groene bloemen op zijn stam (cauliflorie), waarbij onze gids ons vertelde over de bestuiving van deze bloemen door vleermuizen en het gebruik van zijn grote vruchten.

Tenslotte kwamen we in de nieuwste kas, nl. deze van het tropisch regenwoud. In deze serre werd getracht de structuur van het tropische regenwoud na te bootsen met een aantal palmen en reuzenkruiden, die reeds reiken tot aan de top van de 16 m hoge serre, met lianen en epifyten uit de kroonlaag en een aantal planten uit de onderlaag van de rand van het regenwoud. Vele van de aanwezige planten worden momenteel reeds ernstig bedreigd in hun originele biotoop. In deze serre wordt ook de link gelegd met ons koloniaal verleden en de ontdekking door landgenoten van vele zeldzame planten in Afrika. Zo verwijst de ernstig bedreigde Laurentpalmvaren (Encephalartos laurentianus) naar de Belgische ontdekker van deze plant.

Op het einde van de rondleiding sprak Joost in naam van alle deelnemers nog een woordje van dank aan onze gids Inge voor haar bereidheid om ons in de plantentuin te begeleiden en voor de vele wetenswaardigheden die ze ons heeft weten over te dragen.

————————————

Streepjaar 2017

Verslag Algemene Vergadering PWG 28/01/2017:
NMC Bourgoyen

Annick Verstraete

Het startschot voor het streepjaar 2017 werd gegeven op 28 januari. Tijdens deze jaarlijkse winteractiviteit geeft onze voorzitter Jean De Prez een overzicht van het vorige streepjaar. Deze keer ook met fotootjes van de “speciallekes” dat jaar.

2016 was een heel actief jaar met 17 activiteiten. We kregen toen ook veel voorstellen binnen van de leden waardoor we veel input hadden voor onze kalender. Daardoor hebben we dat jaar ook zeer veel soorten gezien want de plekken waar we streepten waren heel divers. Op de kalender van 2017 staan er minder activiteiten. De ideeën van de leden waren blijkbaar op. Met het bestuur hebben we toch 13 activiteiten vastgelegd. Die vind je terug op de website onder het luik ‘activiteiten’.

Claude Grandsart verzorgde een leuke fotopresentatie waarbij we konden watertanden over allerlei mooie planten. Foto’s trekken zoals Claude doet, kunnen de meesten onder ons niet. Maar het kriebelde alweer om vanaf de lente te gaan speuren naar de flora die ons omringt.

Verslag PWG streeptocht 27/04/2017: Parkjes Mariakerke Paul van Tieghem en Claeys Bouüaert, hok D3-11-24

Annick Verstraete

Voor het eerste hok van het streepjaar krijgen we niet veel tijd om te kijken.  In april is het  ’s avonds nog  snel  donker.  Goed dus voor een verstedelijkt hok met hier en daar een groene plek. Twee parkjes waren het onderwerp.  Een overhoekje aan het dienstencentrum van Mariakerke en het domein Claeys Bouüaert. Net goed om het wintergrijs geheugen terug op te frissen.

Massale bosvoorjaarsflora hebben we niet gezien. Toch veel voorjaarssoorten in kleine hoeveelheden: bosanemoon, bosandoorn, speenkruid, muskuskruid, drienerfmuur, gewone salomonszegel, lelietje-van-dale, (gewone) eikvaren, … De ereprijssoorten werden door sommige leergierigen gretig bekeken. Super als je er meteen zes kan vergelijken.

 

Veldereprijs - Veronica arvensis - Claude GrandsartTijmereprijs - Veronica serpyllifolia - Claude GrandsartDraadereprijs - Veronica filiformis - Claude Grandsart

Akkerklimopereprijs - Veronica hederifolia hederifolia - Claude GrandsartGrote ereprijs - Veronica persica - Claude GrandsartGewone ereprijs - Veronica chamaedrys - Claude Grandsart

Foto’s Claude Grandsart: boven = Veldereprijs – Tijmereprijs – Draadereprijs
en onder =  Klimopereprijs – Grote ereprijs – Gewone ereprijs

De mooiste parkstukjes waren de vochtige graslandjes in Claeys Bouüaert. Toen begon het al te schemeren. We ontdekten daar nog een heleboel: penningkruid,  reukgras, ratelaars en gewone veldbies tussen zeegroene zegge, een kale jonker, plukken scherpe en moeraszegge, wat blauw glidkruid, koninginnekruid en moerasspirea. Waarschijnlijk is daar op klaarlichte dag nog veel meer te ontdekken. Da’s voor een andere keer. Toch 161 soorten gespot op enkele uren tijd.

Verslag PWG streeptocht 11/05/2017: Melle – Natuurpuntbosjes en spoorwegtaluds, hok D3-34-33

Annick Verstraete

Bosjes, je vindt ze wel eens hier en daar op een verloren hoekje. Hoekjes die niemand wil en door verwaarlozing tot bosjes uitgegroeid zijn.  Deze stukjes zijn niets anders; Kouterslag - Bosjes Natuurpuntgeprangd tussen maar liefst 3 spoorlijnen. Dat niemand ze wil is eigenlijk niet waar. Getuige daarvan zijn de vele sporen van bezoekers. Deze minibosjes zijn erg in trek bij mountainbikers, honden en hun baasjes, joggers en vooral bij jongeren die eindelijk een plekje vinden zonder dat pa en ma hen op de vingers kijkt. Natuurpunt Bovenschelde heeft ze in beheer gekregen en laat ons eerlijk zijn: er is nog veel werk aan de winkel.

Maar toch zijn er her en der boskruiden te vinden zoals hyacinten, viooltjes, salomonszegels, vogelmelk en enkele varens, …  Potentieel dus aanwezig voor de toekomst. We waren met een klein groepje van negen dat het dreigende onweer omzeilde en dus rustig enkele soorten van naderbij kon bekijken en bediscussiëren. Altijd leerrijk voor beginners en gevorderden die elkaar oude en nieuwe kneepjes aanleren.

Veldkruidkers - Lepidium campestre - Claude GrandsartEén plant in het bijzonder viel ons op: Lepidium campestre of Veldkruidkers. Meestal zien we andere kruidkersen tijdens onze streeptochten in het Gentse. Maar het verdict was unaniem.  Duidelijke stengelomvattende bladeren aan een rechtopstaande stengel; behaarde vruchtjes aan de top gevleugeld en vleugels vergroeid met de snavel die praktisch niet buiten de vrucht uitsteekt; gele helmknoppen in de witte bloempjes.

We eindigden de avond langs de nabijgelegen vijver. Met nog wat moerassoorten op de streeplijst hadden we uiteindelijk 132 soorten gezien.

Foto Veldkruidkers – Claude Grandsart

Verslag PWG streeptocht 16/05/2017: Gentbrugse meersen Noord, hok D3-23-12

Annick Verstraete

Deze keer was een stuk van de groenpool Gentbrugse meersen aan de beurt. Aan deze kant van de Schelde liggen heel kleine stukjes van de hokken D3-23-12 en D3-23-21. Hokken die meestal gestreept worden aan de Destelbergse kant van de Schelde. Dus we dachten: we doen meteen twee van die kleine stukjes. Dat was slecht gedacht want we hebben maar één van de twee ‘overhoekjes’ kunnen doen, dat van D3-23-12.

Natuurlijk liggen hier natte meersgronden.  Het beheer is er nog niet lang bezig. Maaien en afvoeren is nog maar enkele jaren gestart en je ziet al het verschil als een grasland een jaartje minder in beheer is. Er ontstaan stilaan plekjes met o.a. Reukgras. Hier en daar zijn enkele stroken licht uitgegraven. Van dat niveauverschil profiteren meteen planten als Gewone waterbies, Geknikte vossenstaart, Pitrus, Wolfspoot, …

De overwinningskracht van de natuur word mooi geïllustreerd door een Ruwe berk op de hoek van het dak van een vervallen gebouw.  Hij –  of eerder zij? – balanceert er precies als een ballerina. Binnenin het gebouw zie je dan de wortels die van aan het plafond tot in de grond reiken om het evenwicht in stand te houden. Knap die stadsnatuur!

Een klein bosje rondom dit vervallen optrekje dikte de lijst aan met planten van een gans ander biotoop. Zo eindigden we met 138 streepjes op de lijst.

Verslag PWG streeptocht 23/05/2017: Merelbeke – Hukkelgem, hok D3-33-14

Willy Desmettre

Met de 12 opgekomen plantenliefhebbers bezochten we eerst het bosje bij het kasteel Rotsart de Hertaing. Daar zagen we een aantal bosplanten zoals adelaarsvaren, salomonszegel, boszegge en ijle zegge, en ook veel lelietjes-van-dalen. De vreemde eend in het bos was de geranium x oxonianum, een verwilderde ooievaarsbek, die gelijkt op de roze ooievaarsbek, maar uitgerande kroonbladen heeft met een donkere nervatuur.

Daarna gingen we aan de overkant van de straat naar het braakliggende afbraakterrein van de vroegere Orangerie. Het terrein bestaat vooral uit zandgrond, en we troffen er dan ook planten aan zoals reigersbek, grote zandkool en schapenzuring, maar ook witte krodde, wouw en rankende duivenkervel.

Op hetzelfde terrein zagen we ook een aantal verwilderde tuinplanten, zoals venkel, bernagie, wijnruit, absintalsem en vuurdoorn. Deze zijn wellicht allemaal relicten van het vroegere tuincentrum.

De ereprijzen kwamen er ook goed aan bod. Naast grote ereprijs en veldereprijs vonden we akkerereprijs, vreemde ereprijs, blauwe waterereprijs en een ereprijs waarbij het vijfde kelkblaadje van de brede ereprijs niet direct werd gezien, zodat we bij het opzoeken in de flora’s op een dwaalspoor werden gebracht. Ook in dit geval ging het wellicht om een verwilderde tuinplant.

Dit braakliggende terrein bleek uiteindelijk zo interessant dat we er bij het invallen van de duisternis nog steeds aan de slag waren. We zijn er dan ook helemaal niet toe gekomen om tot in de Heiwijk aan de overkant van de Ringvaart te komen. Toch konden we de avond afsluiten met 186 streepjes, waarbij verschillende planten die we zelden aantreffen op onze streeptochten.

Verslag PWG streeptocht 08/06/2017: Drongen – De Campagne, hok D3-11-31

Willy Desmettre

Met Joost als gids en streper wilden we vandaag het landgoed De Campagne bezoeken, een oud kasteelpark in Engelse landschapsstijl met een rijke geschiedenis. Het was in de 18e eeuw het buitenverblijf van een rijke bankiersfamilie, waarna het landgoed het recreatiedomein werd van de Jezuïeten novicen. Nu is het eigendom van de stad Gent.

Met het mooie weer waren er 15 plantenliefhebbers komen opdagen. We startten in de graskanten langs de straat, waar reeds heel wat courante planten konden worden aangestreept.

In het kasteelpark zelf vonden we enkele typische bosplanten zoals schaduwgras, boskortsteel, groot heksenkruid, salomonszegel, waterpeper en ijle zegge. Door de aanhoudende droogte zagen de natte graslanden er nog allesbehalve nat uit, maar toch zagen we er blauw glidkruid, moeras- en zompvergeet-mij-nietje en moeraszegge.

Eenmaal buiten het park vervolgden we onze weg langs de gracht, waar onze aandacht niet alleen werd getrokken door typische slootplanten als grote waterweegbree, hoge cyperzegge en grote egelskop, maar ook door heel wat opgeschoten tuinrabarber, die er uit de kinderboerderij was ontsnapt.

Tenslotte kwamen we op een vroegere akker, waarop jonge bomen waren aangeplant als onderdeel van het portaal tot de groenpool. De toegang tot dit terrein werd overheerst door een massa echte kamille en schijfkamille en restanten van vroeger gekweekte gewassen als gerst, tarwe en haver getuigden nog van het vroegere gebruik van de akker. Aan de rand ervan troffen we uiteindelijk ook nog enkele verwilderde tuinplanten aan, zoals juffertjes-in-‘t-groen en slaapmutsjes.

We konden de avond zo afsluiten met 195 aangestreepte planten.

Verslag PWG streeptocht 15/06/2017: Parkbos Zwijnaarde, hok D3-31-24

Annick Verstraete

Een verwittigd man is er twee waard maar wat met de vrouwen? Zorgend als ze zijn gaan ze de wegenwerken verschillende keren verkennen en geven advies zodat iedereen op zijn bestemming geraakt. Dat lukte dan ook wonderwel behalve dan voor de streepster zelf.  Die volgde uiteindelijk tegen haar eigen advies in de aangegeven wegomlegging met het gekende gevolg; plots is er geen aanduiding meer en heb je zelf het raden naar de weg. Gelukkig helpen dan de ademhalingsoefeningen ‘adem in, adem uit’ zodat je niet oververhit aankomt bij de wachtenden.

Maar het lekker weertje en het mooie hok deden de omzwervingen vergeten en algauw waren we lustig aan het strepen. 179 streepjes werden er gezet in dit deel van het parkbos. Wat bermen, wat grachten, wat grasland, wat park-bos en wat akker, waren de ingrediënten deze avond.

Enkele planten vielen ook deze keer meer in de smaak dan andere. Doorgaans omdat we ze in Gent niet elke keer tegenkomen. Eén van de oorzaken is vermoedelijk de omgewerkte/aangevoerde grond bij de aanleg van het fietspad. Het onooglijk bloempje van de Kleine leeuwenbek viel toch in ons oog. Het Echt duizendguldenkruid kreeg ooit zijn naam uit waardering voor de plant en die hebben we  nog steeds.   Het Hazenpootje blijft een leukerd om te zien en Liggende klaver en Basterdklaver zijn ook niet mis.

 

Foto’s Claude Grandsart: boven = Kleine leeuwenbek – Hazenpootje – Liggende klaver en onder =  Basterdklaver

De witte pakketten aan de overkant van de gracht bleken  uiteindelijk uitbundig bloeiende Moeraswalstrootjes te zijn en de Kruldistel in de berm en het reuzenexemplaar van Watertorkruid  misleidden ons uiteindelijk toch niet.

Meten is weten en ruiken soms ook. Joost, onze snuffelaar, was er niet bij maar toch hebben we de muskus geroken aan het Muskuskaasjeskruid. Is je neus verstopt dan meet je de bijkelkblaadjes maar: Bij Muskuskaasjeskruid zijn ze lijn- of lijnlancetvormig; bij Vijfdelig kaasjeskruid elliptisch tot lancetvormig.
kaasjeskruid
En voor wie zijn plantentermen niet meer kent:
Lijnvormig:                L:B= 10,1 of meer
Lijnlancetvormig:        L:B= 5,1 tot 10
Lancetvormig:            L:B= 3,1 tot 5
Elliptisch:                  L:B= 1,1 tot 2

Verslag PWG streeptocht 27/06/2017: Latemse meersen, hok D2-28-42

Joost Buyse

We inventariseren hok D2 28 42

 

 

Verslag PWG streeptocht 13/07/2017: Ovenveld Melle, hok D3-34-31

Willy Desmettre

Er waren 9 plantenliefhebbers opgekomen voor de inventarisatie van dit hok, dat we met onze plantenwerkgroep nog nooit hadden bezocht.

We startten op het terrein rond de visvijver, waar een uitgebloeide zwanenbloem en een witte vorm van de zwarte toorts het meest aandacht trokken. Intussen hadden de hamerslingeraars hun activiteiten op het grasveld gestaakt, zodat we dit veilig konden verkennen. Aan de rand ervan stond er vooral veel melganzenvoet en zwarte nachtschade, maar we zagen er ook bleekgele droogbloem, kleine majer, klein springzaad en kleine kaardenbol.

In het kleine bosje aan de overkant van de beek werden we aan de rand van het water verrast door een gras dat in eerste instantie beschouwd werd als gevinde kortsteel. Na nader onderzoek van de breedte van de bladeren, het uitzicht van de bladeren met de witte middennerf, de vrij sterk behaarde stengelknopen en de lengte van de kafnaald, die langer was dan het lemna, bleek het uiteindelijk om de meer courante boskortsteel te gaan.

We vervolgden onze weg via het paadje langs het sportveld, waar vooral de vele kruldistels opvielen. Zo kwamen we tot bij de spoorwegberm met onder andere bosrank,  zandteunisbloem en kleine leeuwenbek.

Ook op de terugweg werden nog heel wat nieuwe planten aangetroffen, vooral op een braakliggend terreintje, waar we bolletjesraket, goudgele honingklaver en alsemambrosia aantroffen. De laatste streepjes waren voor het rood guichelheil, het gewoon langbaardgras en de avondkoekoeksbloem. Met deze laatste plant konden we de avond dan ook voldaan afsluiten met 226 gevonden planten.

Verslag PWG streeptocht 03/08/2017: omgeving Wielewaalstraat, hok D3-12-31

Katrijn Vannerum

Het Wielewaalbosje met zijn populierenaanplant en speelterrein zag er niet zo veelbelovend uit, maar we vonden vegetatieve sporen van Maarts Viooltje en Breedbladige Wespenorchis in het fluitenkruidtapijt. Zaailingen van o.a. Lijsterbes, Vlier, Zomereik, Hulst en Veldesdoorn brachten diversiteit in de struiklaag. De hoge bomen vingen veel wind: we zaten lekker beschut. Naast de wilde Hedera helix, staken ook andere klimopvariëteiten de populierenstammen in een groen jasje. De herkenning van diverse ingevoerde klimopsoorten is nog een hiaat in onze kennis. Wie waagt zich eraan?

De korte Lijsterstraat, die ons van het Wielewaalbosje naar de Groendreef leidde, bleek een verrassing. In een grasperkje naast de politiekazerne tikte de lijst gevoelig aan met ruderale soorten, o.a. Viltig Kruiskruid, Klein Kaasjeskruid, Viltige Bastaardwederik, Liggende Vetmuur. Tussen de straatstenen vond Annie Klein Liefdegras en Langbaardgras. Echtgenoot Jean kon niet onderdoen en toonde ons Kweldergras.

Langs de zongerichte steile waterkant van de Coupure vonden we planten van droge plaatsen als Slangenkruid, Wilde Reseda, Muurpeper en Muizenoortje. Voor de ene waren de grootte van de bladeren, voor de andere het aantal knobbeltjes doorslaggevend om de zuring aan de waterkant te bestempelen als Waterzuring. Aan de andere oever bleek het om een heel andere plantengemeenschap te gaan met overwegend Boerenwormkruid, Knoopkruid, Margriet, Vlasbekje. Onder de brug van Palinghuizen vonden we dan nog moerasplanten als Wolfspoot, Moerasvergeet-mij-nietje, Gele Lis, Gele Plomp, Watermunt. De Watermuur was het hogerop gaan zoeken tussen de stoepstenen op de brug. Vandaar bewonderden we de zonsondergang. De geur van de bloeiende Vlinderstruiken is bij zomeravonden als deze gaan horen.

Tot de laatste meters van onze lus werden streepjes gezet. De lijst werd de laatste tien minuten zelfs herhaaldelijk weer uit de rugzak gehaald. We hadden op korte afstand dan ook een schare aan verschillende biotopen ontdekt, wat de eindstand op 177 soorten bracht.

Verslag PWG streeptocht 10/08/2017: omgeving Neermeerskaai Gent, hok D3-22-14

Willy Desmettre

Ondanks het druilerige weer waren er toch 14 mensen komen opdagen. Joost was onze gids en ook de streper van dienst.

We startten op het parkeerterrein aan de Yachtdreef, waar ons vooral het vele kaal breukkruid opviel, maar vele andere planten zoals het klein liefdesgras, waren hier ook reeds te zien.

In de buurt van de Watersportbaan waren de bermen en de grasvelden helaas pas kortgeschoren, zodat vooral enkele exotische bomen als de honingboom, de amberboom en de trompetboom daar met de meeste aandacht gingen lopen.

Aan de Neermeerskaai zagen we vooral veel grote zandkool. Bij een discussie over een gras dat eerst als een vingergras werd beschouwd, bleek het tongetje te ontbreken, en waren ook alle aren op dezelfde hoogte ingeplant. Het was dus handjesgras.

Aan de Koning Albertbrug zagen we dat de zwartsteel daar de kaaimuur siert. Zoals zijn naam al aangeeft, heeft deze varen uit de familie van de Aspleniaceae een bladsteel die grotendeels zwart gekleurd is.

Via de Gordunakaai keerden we naar onze startplaats terug. Op het doorweekte streepblad had Joost intussen een 150-tal planten aangestreept.

Verslag PWG streeptocht 22/08/2017: Omgeving Franse Vaart Ledeberg, hok D3-22-24

Herman Van de Wynkele

Op een toch wel mooie zomeravond was er de streeptocht in de buurt van de Franse Vaart met de Aldi van Ledeberg als startpunt. Naast de Aldi is er momenteel een braakliggend terreintje. Er was wat verwarring rond Bilzekruid (Hyosciamus niger) dat na verder opzoekwerk door Joost thuis Zegekruid (Nicandra physalodesd) bleek te zijn. Zwarte kliervormige structuren op de plant brachten ons in verwarring, maar bleken achteraf geen typisch determinatiekenmerk te zijn. Typische soorten voor de dat soort terrein waren de op elkaar lijkende soorten zoals Spiesmelde, Melganzenvoet, Stippelganzenvoet en Korrelganzenvoet. Ook werd er nog de Kleine Ooievaarsbek (Geranium ‘pussy’) gestreept.

Daarna ging de streeptocht verder langs de Franse Vaart, waar de Rechte Ganzerik (Potentilla recta) een mooie waarneming was. Verderop vlakbij de op- en afrit van de autosnelweg konden wij om de avond af te sluiten in volle schemering nog Blaassilene en Rapunzelklokje strepen.

 

Verslag PWG streeptocht 7/09/2017: Educatieve zone Jan Hublé, Bourgoyen-Ossenmeersen Gent, hok D3-11-42

Willy Desmettre

We hebben ons streepjaar afgesloten in de educatieve zone in het Noordelijk deel van de Bourgoyen-Ossenmeersen. Daarvoor waren niet minder dan 23 plantenliefhebbers komen opdagen.

Bij het begin van de streeptocht werden we op een regenvlaagje getrakteerd, maar toch schrikte dat niemand af om Joost, de streper van dienst, direct een resem plantennamen toe te roepen. Zo zagen we er onder andere de heggenduizendknoop, die duidelijk te onderscheiden is van de zwaluwtong door de langere steel van het vruchtdragend bloemdek en de brede vleugels van de buitenste bloemdekbladen. De dopvruchten zijn glanzend en glad, terwijl deze bij de zwaluwtong fijnkorrelig en dof zijn.

Na een grondig onderzoek van de toegangszone trokken we naar de vijvers. Naast de te verwachten planten als grote waterweegbree en moeraskers, werden ook de ruwe bies en de smalle waterpest aangestreept.

De uitgedroogde gracht werd nog gesierd door heel wat zwanenbloemen en kikkerbeet, en ook watertorkruid en moerasvergeet-mij-nietje waren er te zien. Hoewel de duisternis stilaan inviel, werden er ook in de graskanten nog verschillende planten gevonden, waaronder aardbeiklaver.

Toch werd het snel veel te donker om nog veel planten te herkennen. De terugtocht door het donkere bosgedeelte, waarbij verschillende mensen de groep uit het oog waren verloren, leek soms meer op een nachtspel van een jeugdbeweging, dan op het einde van een streeptocht. Naderhand konden we samen nog genieten van een heerlijk biertje om ons werkjaar af te sluiten.

————————————

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s